Feszült nappalok,

álmatlan éjszakák?

Feszült nappalok,

álmatlan éjszakák?

Sedacur forte altató nyugtató gyógyszer

Feszült nappalok,

álmatlan éjszakák?

Feszült nappalok,

álmatlan éjszakák?

Sedacur forte altató nyugtató gyógyszer

Kerregés, fűrészelés, fújtatás az éjszakában

Kóros a zajos alvás

A felnőtt népesség 30-50%-a horkolva alszik, 60 év felett ez az arány még magasabb.

A horkolók többsége férfi, de a nők között is előfordulnak zajosan alvók: a változókorban lévők közül minden második részt vesz a „koncertben”. Az éjjeli fújtatás azonban, a hálótárs zajterhelésénél sokkal komolyabb problémát jelent. A horkoló számára az egyre hosszabb ideig tartó légzésszünetek akár életveszélyesek is lehetnek. Ha ezek a kimaradások óránként kettőnél többször fordulnak elő, és több mint 10 másodpercig tartanak, kóros horkolásról beszélünk, melyet a szakemberek elzáródásos alvási apnoénak (légzéskimaradásnak) neveznek.

A horkolás a szájüregi, torok- és garattáji izomzat elernyedésének következménye, mely a légutak beszűküléséhez vezet. Alvás közben több százszor ismétlődhet, és minden alkalommal felébreszti a pácienst anélkül, hogy az ébredés tudatosulna. Ilyenkor –még akár nyolc órás „alvás” után is- a páciensek másnap kimerültnek, fáradtnak érzik magukat.

A horkolási „zajokat” a belélegzett levegő turbulenciája kelti a torokban, melynek következtében a nyelv, a nyelvcsap, és a gégefő elemei vibrációba kezdenek. A horkolás alapzajának hangereje 17-26 decibel, mely nagyjából egy hűtőszekrény „brummogásának” felel meg. Az ún. „horkolási csúcsok” hangereje azonban már akár a 90 decibelt is meghaladhatja, vagyis ugyanakkora zajjal járnak, mint egy elhaladó teherautó.

2018-05-16T11:21:14+00:00