Slide
Slide
Slide
previous arrow
next arrow
Slide
Slide
Slide
previous arrow
next arrow

Kerregés, fűrészelés, fújtatás az éjszakában

Kerregés, fűrészelés az éjszakában? Sokan horkolva alszanak, ami azonban súlyosabb problémához is vezethet! Tudd meg miért veszélyes!

Kóros a zajos alvás

A felnőtt népesség 30-50%-a horkolva alszik, 60 év felett ez az arány még magasabb.

A horkolók többsége férfi, de a nők között is előfordulnak zajosan alvók: a változókorban lévők közül minden második részt vesz a „koncertben”. Az éjjeli fújtatás azonban, a hálótárs zajterhelésénél sokkal komolyabb problémát jelent. A horkoló számára az egyre hosszabb ideig tartó légzésszünetek akár életveszélyesek is lehetnek. Ha ezek a kimaradások óránként kettőnél többször fordulnak elő, és több mint 10 másodpercig tartanak, kóros horkolásról beszélünk, melyet a szakemberek elzáródásos alvási apnoénak (légzéskimaradásnak) neveznek.

Kerregés, fűrészelés, fújtatás az éjszakában

A horkolás a szájüregi, torok- és garattáji izomzat elernyedésének következménye, mely a légutak beszűküléséhez vezet. Alvás közben több százszor ismétlődhet, és minden alkalommal felébreszti a pácienst anélkül, hogy az ébredés tudatosulna. Ilyenkor –még akár nyolc órás „alvás” után is- a páciensek másnap kimerültnek, fáradtnak érzik magukat.

A horkolási „zajokat” a belélegzett levegő turbulenciája kelti a torokban, melynek következtében a nyelv, a nyelvcsap, és a gégefő elemei vibrációba kezdenek. A horkolás alapzajának hangereje 17-26 decibel, mely nagyjából egy hűtőszekrény „brummogásának” felel meg. Az ún. „horkolási csúcsok” hangereje azonban már akár a 90 decibelt is meghaladhatja, vagyis ugyanakkora zajjal járnak, mint egy elhaladó teherautó.

További blogok

Sedacur® forte

Nyugtató, altató hatású gyógyszer három gyógynövény – macskagyökér, komló, citromfű– kombinációjával. Nyugodt alvást, napközben jó közérzetet biztosít. Oldja a feszültséget, nincs kellemetlen mellékhatása, nem tompítja a figyelmet, ezért nem befolyásolja hátrányosan a szokásos nappali tevékenységet.

Ne feledjük: a pihentető éjszakai alvásnak alapfeltétele nappalaink kiegyensúlyozott nyugalma!

Z

Nappal nyugtat, oldja a feszültséget

A Sedacur forte hatóanyagai révén a mentális stressz, a belső feszültség oldásában segít.

Z

Segíti az el- és átalvást

A Sedacur forte elalvást segítő hatása a feszültségoldás révén alakul ki, ez segíti a nyugodt alvást is.

Vény nélkül kapható gyógyszer

Z

A nappali teljesítőképességre nincs negatív hatással

A Sedacur forte nincs negatív hatással a koncentrálóképességre, ezáltal nem befolyásolja a napi tevékenységet. Az alkohol fogyasztása sem befolyásolja a hatását.

Z

Az autóvezetéshez szükséges képességeket nem befolyásolja

A Sedacur forte nem befolyásolja a koncentrálóképességet, a motoros koordinációt, reagálási képességet, éberséget, felfogó- és érzékelőképességet.