Az esti étkezés általános alapelvei

Az esti étkezés kérdése mindig is dilemma elé állította az embereket, hiszen a szakemberek óva intenek a teli pocakkal való lefekvéstől, ugyanakkor korgó gyomorral is hasonlóan nehéz mély álomba szenderülni. Az alábbiakban sorba szedtük azokat az általános alapelveket, melyeket érdemes megfontolni a pihentető alvás érdekében!

I

Esti étkezésünket – ha módunkban áll – időzítsük 2-3 órával lefekvés előttre. Ha ugyanis túl hosszú idő telik elik az esti étkezés és a lefekvés között, előfordulhat, hogy éjjel megéhezünk, az éjszakai evés pedig köztudottan sok szempontból hátrányos

I

Este mellőzzük a koffeintartalmú italokat – ezeket már a késő délutáni óráktól nem érdemes fogyasztani. Hagyjuk meg a reggeli mellé az amúgy jótékony hatású zöld teát is, mert az ugyancsak élénkít. Sokat segíthetnek viszont az egyes gyógynövényekből készült teák, vagy teakeverékek: citromfű, levendula, kamilla. Az alkohollal is csak óvatosanigaz, hogy segít ellazulni és így elaludni is, de éjjel megzavarhatja a szokásos alvási ritmusunkat. Tartós esti fogyasztása pedig egyenesen alvászavarhoz vezet.

Esti étkezés alapelvei
I

Vacsorára kerüljük a nehezen emészthető és nagy mennyiségű ételeket! Mindent, ami túl zsíros, fűszeres, hagymás vagy puffasztó – érdemes száműzni az esti tányérról. A mennyiségre szintén érdemes odafigyelni, mert akár refluxot is okozhat, ha túlesszük magunkat. Ennek tünetei – pl. a gyomorégés – megzavarhatják az éjszakai pihenésünket.

I

A kalciumban, magnéziumban, káliumban és B-vitaminokban bővelkedő élelmiszerek hozzájárulhatnak a nyugodt alváshoz, mert jótékonyan hatnak az izomműködésre és az idegrendszerre. Támogatják az izmok ellazulását, az idegrendszer megnyugtatását, így segítik a pihenést. Ezeket megtalálhatjuk a leveles zöldségekben (pl. spenót, mángold, salátafélék), az olajos magvakban, de a teljes kiőrlésű gabonákban is.

I

Mézes langyos tej és banán: két jolly joker estére! A banán gazdag káliumban, magnéziumban – de van benne bőven triptofán is, ami hozzájárul a szerotonin-termeléshez. A szerotonin pedig az alvást elősegítő melatonin termelésében vesz részt. A tej magas fehérje-, triptofán és ásványianyag-tartalma miatt lehet hasznos este.

I

Részesítsük előnyben a magas fehérjetartalmú ételeket! Sovány húsok, hal, túró, sovány sajtok vagy joghurt – mind okos választás lehet.

I

Együnk teljes kiőrlésű gabonákat! Ezek megfelelő inzulintermelésre serkentik a szervezetet, kellemesen eltelítenek és nem leszünk farkaséhesek az éjszaka közepén.

I

Szemezgessen meggyet és cseresznyét  mindkettő a jótékony melatonin természetes forrása! Ha nincs éppen szezonja, meggylé formájában is fogyaszthatjuk.

További blogok

Sedacur® forte

Nyugtató, altató hatású gyógyszer három gyógynövény – macskagyökér, komló, citromfű– kombinációjával. Nyugodt alvást, napközben jó közérzetet biztosít. Oldja a feszültséget, nincs kellemetlen mellékhatása, nem tompítja a figyelmet, ezért nem befolyásolja hátrányosan a szokásos nappali tevékenységet.

Ne feledjük: a pihentető éjszakai alvásnak alapfeltétele nappalaink kiegyensúlyozott nyugalma!

Z

Nappal nyugtat, oldja a feszültséget

A Sedacur forte hatóanyagai révén a mentális stressz, a belső feszültség oldásában segít.

Z

Segíti az el- és átalvást

A Sedacur forte elalvást segítő hatása a feszültségoldás révén alakul ki, ez segíti a nyugodt alvást is.

Sedacur forte - gyakori kérdések

Vény nélkül kapható gyógyszer

Z

A nappali teljesítőképességre nincs negatív hatással

A Sedacur forte nincs negatív hatással a koncentrálóképességre, ezáltal nem befolyásolja a napi tevékenységet. Az alkohol fogyasztása sem befolyásolja a hatását.

Z

Az autóvezetéshez szükséges képességeket nem befolyásolja

A Sedacur forte nem befolyásolja a koncentrálóképességet, a motoros koordinációt, reagálási képességet, éberséget, felfogó- és érzékelőképességet.