Stressz teszt

1. Melyik az a mondat, amely legjobban motiválja Önt?

Te vagy a legjobb! (A)
Légyszí! A te kiegyensúlyozottságod csodákra képes! (C)
Ha valaki, te biztosan meg tudod csinálni! (D)
Te mindig új szemszögből látod a dolgokat! (B)

 

2. A flow-élmény az, amikor az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, olyan tevékenység, amely örömmel tölti fel, amelyben teljesen feloldódik. Ön hogyan tudja ezt elérni?

Ha kipihent vagyok, és tele vagyok energiával. (B)
Ha egy hullámhosszon vagyok a másikkal. (C)
Ha valami iránt igazán lelkesedni tudok. (A)
Ha egyedül,nyugodt körülmények között lehetek. (D)

 

3. Hogyan jellemzné egy igazán stresszes napját?

Ma teljes volt a káosz. Ezer dolgom volt, és azt sem tudtam, hol áll a fejem. (D)
Mindig mások problémáival kellett foglalkoznom. Alig tudtam a saját dolgaimra figyelni. (C)
Nagyon bosszant, hogy míg én igyekszem mindent megtenni, a többiek a könnyebbik végét fogják meg a dolgoknak. (B)
Teljesen kikészültem! Mindent egyedül kellett megcsinálnom. (A)

 

4. Feladatát az Öntől megszokott színvonalon sikerült teljesítenie. Milyen szavakkal köszönik meg a munkáját?

Nélküled, az aktív támogatásod nélkül nem tudtam volna megoldani. (D)
Köszönöm, hogy meghallgattál! Most már sokkal jobban érzem magam. (C)
Az optimizmusod bátorságot öntött belém is. (B)
Milyen jó, hogy mindig és mindenben számíthattam rád! (A)

 

5. Vannak olyan személyiségjegyek, embertípusok, akiket nehezen viselünk el. Önt melyik viselkedés idegesíti leginkább?

Ha valaki az étteremben feleslegesen, csip-csup kérésekkel ugráltatja a pincért. (C)
Ha valaki már az elején kijelenti, hogy „Ez úgysem fog működni!” (B)
Ha valaki magyarázat nélkül késik a vacsorameghívásról, és még csak bocsánatot sem kér érte. (A)
Ha valaki direkt ügyetlenkedik, csak hogy elkerülje a munkát. (D)

 

6. Meglepetés bulit szerveznek a barátjuknak. Ön melyik feladatot vállalná el legszívesebben?

Összeállítom a vendéglistát. (A)
Megtervezem és kiküldöm a meghívókat. (B)
Megszervezem a cateringet. (D)
Gondoskodom róla, hogy az ünnepelt ne fogjon gyanút. (C)

 

7. Mi jelentené a legnagyobb kihívást, a legnagyobb stresszt Önnek?

Ha udvariasságból végig kellene hallgatnom a halálosan unalmas, végtelen beszédeket egy családi ünnepségen. (B)
Ha épp egy ismerősömről pletykálnék, ő pedig hirtelen ott teremne a hátam mögött, és szemrehányóan nézne rám. (C)
Ha a meghívóban „kötetlen estének” jelzett eseményen lezser ruhába öltözve jelennék meg, miközben mindenki más estélyiben lenne. (A)
Ha várakoznom kellene a fodrásznál, pedig időpontra érkeztem. (D)

 

8. Munka után beülnek a kollégáival egy pohár borra, és a sikereikről beszélgetnek. Ön melyik történetnek örülne a legjobban?

”Az ügyfél teljesen ki volt akadva, de miután megkínáltam egy kávéval, rövid időn belül sikerült megnyugtatnom.” (C)
”Ma kész lettem azzal a nehéz projekttel, amelyen napok óta keményen dolgozom. A főnököm nagyon elégedett volt.” (A)
”Ebédszünetben gyorsan kiugrottam a városba, és vettem egy csinos blúzt/elegáns inget a hétvégi találkozóra.” (D)
”Hihetetlen! Pihenésképpen a Facebookot pörgettem, és teljesen véletlenül pont az a hirdetés ugrott fel, amelyre égetően szükségem volt!” (B)

 

9. Melyik az a segítőnek szánt kritikus megjegyzés, amelyik Önt a legjobban ki tudja borítani?

Ne emészd magad! Mindenki követhet el hibákat. (A)
Túlérzékeny vagy. Ne akard megmenteni az egészvilágot! (C)
Inkább gondolkozz egy kicsit, mielőtt elkezded! (B)
Nekem most nincs ehhez kedvem. Oldd meg egyedül! (D)

 

 

Számolja össze, hány A, B, C és D válasza lett, majd olvassa el a legtöbb összegyűjtött betűjelhez tartozó értékelést! Ha több betűből is ugyanannyit szerzett , akkor az E betűhöz tartozó értékelés vonatkozik Önre.

A
B
C
D

Értékelés:

A TÍPUS: A TÖKÉLETES

Stresszindex: Előny: Első a minőség – Hátrány: Túlzott maximalizmus

Jellemzői: Ha a minőségről van szó, magas elvárásai vannak nemcsak másokkal, de önmagával szemben is. A „jó” sosem elég Önnek, mindig a lehető legjobbra törekszik. Mivel megvan Önben a sikerhez szükséges fegyelem és kitartás is, általában el is éri a céljait. Az emberek nagyra értékelik a megbízhatóságát.

Stresszfaktor: Mivel nagyon fél a kritikától vagy attól, hogy hibázik, nem tud különbséget tenni a fontos és a kevésbé fontos dolgok között. Még egy e-mailt is irodalmi igénnyel fogalmaz meg, ha pedig vendégeket vár, tisztára súrolja az egész lakást.

Tünetek:: Izommerevség, feszültség különösen a nyakban és a vállakban. Szellemileg is nehezen kapcsol ki, és képtelen kiengedni kezéből az irányítást.

Hogyan állítsd vissza magad a pozitív stressz módba:

Fogadja el, hogy hibázni emberi dolog! Gondolja át, hogy valóban megéri-e az adott feladatba 100 százalékot beletennie, vagy kivételesen elég lesz a 80 százalék is. Szabadidejében próbálja meg tudatosan ellensúlyozni ezt a teljesítménykényszert! Egy társasjáték-party este a barátokkal, vagy a jóga kitűnő választás lehet erre.

B TÍPUS: A KREATÍV

Stresszindex: Előny: Belső inspiráció hajtja – Hátrány: Hajlamos elveszni a részletekben

Jellemzői: Ha megfelelő hangulatban van, áradnak Önből a jobbnál jobb ötletek, amelyeket azonnal meg is valósít: átrendezi a nappalit vagy lefoglal egy fantasztikus városnéző programot. Szívesen inspirálódik a médiából és a a környezetében lévő érdekes emberek által. Magával ragadő a szépség iránti szenvedélye. Ön mellett képtelenség unatkozni.

Stresszfaktor: A spontaneitása gyakran készteti arra, hogy egyszerre több mindenbe kezdjen bele. Ez azonban gyakran oda vezet, hogy nem tudja őket befejezni. Vagy mert nem marad rá elég ideje, vagy mert időközben elveszíti az érdeklődését. Az eredmény: kreatív káosz Önnel a közepén.

Tünetek: Munkájába felületes hibák csúsznak bele éskétségbeesetten keresgéli a kulcsait vagy a papírjait. Minderre ingerülten reagál.

Hogyan állítsd vissza magad a pozitív stressz módba:

Ne cselekedjen azonnal, spontán lelkesedésből, inkább higgadjon le kicsit előtte! Tekintsen rá kellő távolságból a feladatokra, mielőtt belekezd azokba. Ettől a lényegtelen dolgok maguktól elveszítik vonzerejüket. Önt a kultúra, a szépség tölti fel igazán. Erre kiválóan alkalmas egy koncert, mozi vagy kiállítás, de az esztétikus mozgásformák – például a jazztánc vagy a balett – is jó választásnak bizonyulhatnak.

C TÍPUS: A TÁRSASÁGI

Stresszindex: Előny: Jól ápolt, valódi kapcsolatok – Hátrány: Túlzott segítőkészség

Jellemzői: Ön számára nagyon fontosak az emberi kapcsolatok, és mindent megtesz azért, hogy harmóniát teremtsen maga körül. Együttérző, empatikus természetével hamar elnyeri az emberek bizalmát, és a segítőkészsége népszerűvé teszi Önt. Családja, barátai, kollégái nagyra értékelik jószívűségét, kedvességét.

Stresszfaktor: Ha valakinek segítségre van szüksége, Ön azonnal ott terem. Türelmesen meghallgatja a problémát, és igyekszik megoldást találni mindenre. Jótündérnek lenni azonban sokszor azzal jár, hogy mindenkin segít, Önnek azonban senki – holott néha szüksége lenne rá. Ha mindig háttérbe szorítja saját feladatait, gondjait mások kedvéért, az előbb-utóbb nyomasztani fogja.

Tünetek: Lehangoltnak, kedvetlennek érzi magát, és úgy gondolja, kihasználják. Főleg akkor, amikor végre egyszer Ön kérne segítséget, de senki nem ér rá, vagy ha a környezete magától értetődőnek tekinti a segítőkészségét.

Hogyan állítsd vissza magad a pozitív stressz módba:

Ne ugorjon azonnal, kérés nélkül segíteni, várja meg, amíg egyértelmű jelzés érkezik! Fokozatosan, apró lépésekkel gyakorolja, hogyan kell határokat szabni, és tanuljon meg nemet mondani! Ennek köszönhetően azonnal látszani fog, kik azok, akiknek csak akkor fontos, ha szükségük van valamire. Ahelyett, hogy mindig másokról gondoskodik, gondoljon néha magára is! Kényeztesse magát egy wellness-programmal, vagy egy kis shoppingolással, és eszébe se jusson lelkiismeretfurdalást érezni emiatt!

D TÍPUS: AZ AKTÍV

Stresszindex: Előny: Mindent belead – Hátrány: Túlterheltség

Jellemzői: Képes nem csak több lovat megülni egyszerre, de bravúros kűröket is futni velük. Energiája és szervezőkészsége miatt mindig nagyon hamar vezetőszerepben találja magát. Pluszmunka, kiemelt projektek – ha senki más, Ön biztosan megbirkózik ezekkel. Ön pedig hivatásszerűen végzi a „tűzoltást”, legyen szó munkahelyi vagy magánéleti feladatokról, problémákról.

Stresszfaktor: Kétségtelenül sikeresen és hatékonyan dolgozik, de ne feledje, hogy az Ön erőtartalékai is végesek! Ha folyamatosan csak lemeríti azokat anélkül, hogy újratöltené, fennáll a kiégés veszélye. Márpedig ez könnyen megtörténhet akkor, ha mindent egyedül akar megoldani csak azért, mert úgy gondolja, hogy gyorsabban, vagy jobban tudja elvégezni a munkát, mint a többiek.

Tünetek: Folyamatosan fáradtnak érzi magát, nap végére pedig teljesen kimerül.,

Hogyan állítsd vissza magad a pozitív stressz módba:

Tanulja meg delegálni a feladatokat amennyire csak lehet! Mielőtt elvállalna valamit, győződjön meg arról, valóban Ön-e az egyetlen alkalmas személy, aki elvégezheti azt! Amennyiben nem, nyugodtan átadhatja azt másnak. Az extra-feladatokért pedig Ön is kérjen valamit cserébe. Nyugodtan mondhatja például azt, hogy „Én bevásárolok, cserébe ma te készítesz vacsorát.” Írja be a naptárába a pihenést, a szabadnapokat is, és akárcsak egy fontos feladatot, szigorúan tartsa is be ezeket!

E TÍPUS: A SOKSZÍNŰ

Stresszindex: Előny: Sokoldalúság – Hátrány: Döntésképtelenség

Jellemzői: Képességei sokoldalúak, és sokszínű személyisége lehetőség, de probléma is egyben. Az előnye, hogy több utat is választhat a siker és a boldogság eléréséhez. A hátránya viszont, hogy nehéz önmagát egyértelműen meghatároznia, keretek közé szorítania. Olvassa el a kérdésekre adott válaszait, és tegye fel magának a kérdést: A személyiségem melyik oldala a domináns jelenlegi helyzetemben, életszakaszomban? Stresszterhelése vizsgálatánál erre helyezze a hangsúlyt!