Sedacur forte: 3 gyógynövény együttes erejével
nappal oldja a feszültséget, este segíti az elalvást

Sedacur® forte nyugtató, altató hatású gyógyszer

Nyugtató, altató hatású gyógyszer három gyógynövény – macskagyökér, komló, citromfű kombinációjával. Nappal nyugtat,  oldja a feszültséget, este elősegíti az elalvást és nyugodt, pihentető alvást biztosít. Nem tompítja a figyelmet, ezért nem befolyásolja hátrányosan a szokásos nappali tevékenységet.

Z

Nappal nyugtat, oldja a feszültséget

A Sedacur forte hatóanyagai révén segít a belső feszültség oldásában.

Z

Segíti az el- és átalvást

A Sedacur forte elalvást segítő hatása a feszültségoldás révén alakul ki, ez segíti a nyugodt alvást is.

Sedacur forte

Vény nélkül kapható gyógyszer

Z

A nappali teljesítőképességre nincs negatív hatással

A Sedacur forte nincs negatív hatással a koncentrálóképességre, ezáltal nem befolyásolja a napi tevékenységet. Az alkohol fogyasztása sem befolyásolja a hatását.

Z

Az autóvezetéshez szükséges képességeket nem befolyásolja

A Sedacur forte nem befolyásolja a koncentrálóképességet, a motoros koordinációt, reagálási képességet, éberséget, felfogó- és érzékelőképességet.

Alvászavar okai

Nem tudok aludni! –
Az alvászavar

Azt gondolnánk, az alvás a legtermészetesebb dolog a világon. De amikor fáradtak és álmosak vagyunk, vajon mindig el tudunk aludni, és utána kipihenten ébredünk is fel? Dehogy! Belegondolni is ijesztő, de a statisztikák szerint a Föld összlakosságának mintegy egyharmada szenved valamilyen alvászavarban – amint erre az Alvásorvosok Világszövetsége is figyelmeztet. Nem csoda hát, ha annyian érdeklődnek altató, nyugtató gyógyszer iránt a gyógyszertárban, de legalábbis valamilyen megoldást keresnek alvásproblémáikra. Elvégre az alváshiány, a nem megfelelő minőségű alvás egészségügyi kockázatok sorát hordozza, hiszen hosszú távon akár pszichés betegségeket, illetve szív- és érrendszeri panaszokat egyaránt okozhat.

Miért nem tudok aludni? – Az álmatlanság okai

Miért nem tudok aludni? – sokan teszik fel maguknak ezt a kérdést, miután napok óta nem jön álom a szemükre, vagy éjszakánként többször felébrednek és nehezen alszanak vissza.  Van, aki a környezet zajaitól képtelen elaludni, legyen az utcazaj, vagy csupán az óra halk tiktakolása. De honolhat akár síri csönd otthon, olykor elég a tudat, hogy a gyerekszobában kisgyerek szuszog, és az édesanya máris egész éjjel éberen fülel és figyel – vagyis képtelen rá, hogy ellazultan pihenjen. De rányomhatják bélyegüket éjszakáinkra a megelőző nap történései is: a napközbeni feszültség miatt nem tudunk kikapcsolni, gondolataink a megoldásra váró feladatok körül járnak, és emiatt jön nehezen álom a szemünkre. A zűrös nappalokat így aztán nem ritkán követi álmatlan éjszaka, emiatt az ember egyre fáradtabb, nyűgösebb, idegesebb, türelmetlenebb lesz nappal, az este közeledtével pedig előre aggódik, hogy éjjel megint csak képtelen lesz kipihenni magát… Ebből az ördögi körből márpedig mielőbb ki kell törni!

r

Lelki megterhelések: fokozott magánéleti, vagy munkahelyi stressz, megoldatlan problémák, az élethelyzet változásai, a jövőtől való szorongás

r

Életvitel: késő esti étkezés, túlzott alkoholfogyasztás, serkentő hatású italok (kávé, fekete tea, stb.), a lefekvés előtti tevékenység típusa

r

Megváltozott napi ritmus: például munkahelyváltás, munkanélkülivé válás, vagy időskorban nyugdíjazás, vagy akár a családi munkamegosztás terheinek változása miatt

r

A megszokott kerékvágásból kizökkent alvásritmus: mely adódhat több műszakos munkabeosztásból, vagy akár távoli, kontinenseken átívelő utazásból

r

Alváskörnyezet: kedvezőtlen zaj-, és fényviszonyok, túl meleg, vagy túl hideg, vagy levegőtlen hálószoba, kényelmetlen fekhely

Alvászavar következményei

Ma már tudjuk, miért van szükségünk alvásra: éjjel zajlanak testünk növekedési és újjáépítő folyamatai. Ilyenkor – különösen gyermekeknél, kisebb mértékben azonban felnőtteknél is – ún. növekedési hormon szabadul fel a szervezetünkben, mely gondoskodik a testsejtek újratermelődéséről, fokozza a vérképződést és a sebgyógyulást. Az éjszaka fontos feladata az immunrendszer regenerálása is. Ekkor tölti fel raktárait a szervezetünk az emberi test védekezési mechanizmusát szolgáló anyagokkal. Bölcs testi reakció a hűléses megbetegedéskor észlelt fáradékonyság: egy fertőzés kezdetén az ún. mélyalvás támogatja legjobban az immunrendszert. Arra is van bizonyíték, hogy az ember képes alvás közben tanulni. Persze nem a párna alá helyezett könyv szövegét, hanem azokat a dolgokat, amelyekkel napközben foglalkozott. Az agyi tevékenység ugyanis az éjszaka folyamán igen aktív, és ilyenkor a nappal szerzett információk újra „átfutnak” a megfelelő idegpályákon, és jól bevésődnek. Tanulóknál ezért egy-egy rövid alvás is jelentősen javítja a tanulási teljesítményt.
Az alvás legfőbb feladata azonban mégiscsak a pihenés, ennek hiányában ugyanis az ember nem képes a normális teljesítőképességét fenntartani: gyengül a koncentráció, ingerlékenyekké válunk, bizonyos feladatok ellátása fizikailag is nehezünkre esik. Aki nagyon fáradt, nagyjából úgy érzi magát, mint az, akinek a vérében 1 ezreléknyi alkohol van. Nem véletlenül nevezik az ilyen embert „álomittasnak”.

Stressz, belső feszültség

Szinte mindenkinek adódnak olyan szakaszok az életében, amikor belső nyugtalanság, feszültség, vagy túlzott aggodalmasság, szorongás miatt csak nagyon nehezen tud megfelelni a mindennapok kihívásainak. Ilyen lelki kiegyensúlyozatlanságot okozhatnak különböző környezeti tényezők, de fakadhatnak belső okokból is.

A nők általában hajlamosabbak a nyugtalanságra, feszültségre. Ez főként a munkahelyi és családi kettős leterheltségükből adódik, de a termékeny időszak és a változókor hormonális változásai is hozzájárulnak a lelki béke felborulásához.

A férfiak feszültségét pedig igen gyakran az elvárásoknak való görcsös megfelelni akarás provokálja.

Környezeti tényezők

  • állandó (családi, vagy munkahelyi) stressz
  • a mindennapi tevékenységgel összefüggő kihívások (pl. szoros határidő, túl sok feladat)
  • a környezetünkben élőkkel kapcsolatos fokozott megterhelések
  • túl sok környezeti inger
  • nyomasztó élethelyzetek

Belső okok

  • túlzott elvárások magunkkal szemben, tökéletességre való törekvés
  • másoktól érkező kritikával szembeni túlérzékenység
  • csalódások
  • „kikapcsolásra” való képtelenség
  • hajlam az apróságok túlreagálására

Altató és nyugtató gyógyszerek 

A pihentető éjszakáért sokat tehetünk azzal is, ha igyekszünk kedvező körülményeket biztosítani az alvásunkhoz: a hálószobánk legyen fényektől és zajoktól mentes, ágyneműnk és hálóruhánk pedig a lehető legkényelmesebb. Megtörténhet persze, hogy mindez nem elég, és további segítségként altatóra is szükségünk lesz. Mérlegeljünk, mielőtt kiválasztjuk a megfelelő gyógyszert: lehetőleg ne lőjünk „ágyúval verébre”, azaz ne nyúljunk rögtön a legerősebb szerek után! Forduljunk inkább először a természet patikájához! Bizonyos gyógynövények átmenetileg segíthetnek alvási nehézségeink enyhítésében. Ugyanakkor az alvászavar okát mindenképp célszerű felderíteni! Így ha panaszaink tartósan fennállnak, vagy rosszabbodnak, keressük fel háziorvosunkat!

Szintetikus altató, nyugtató

Nem véletlen, hogy a szintetikus hatóanyagot tartalmazó, altató, nyugtató hatású gyógyszerek általában receptkötelesek, mivel számos mellékhatásuk ismert, például hogy másnap kábaságot, koncentrációzavart okoznak. Ráadásul könnyen hozzájuk lehet szokni, így meglehet, hogy idővel egyre többet kell bevenni, hogy elérjük a kívánt hatást..

Növényi altató, nyugtató

A népi gyógyászatban már régóta ismertek a nyugtató, altató hatású gyógynövények. Ma már a patikában is kaphatók olyan gyógyszerek, amely ezen hasznos gyógynövények hatóanyag-kivonatait tartalmazza. Jó tudni: a gyógynövények esetében kevésbé jellemzőek a mellékhatások, és attól sem kell tartani, hogy hozzászoknánk a használatukhoz.

Sedacur forte –
feszültségoldó, elalvást segítő gyógyszer

Általában könnyedén érhetünk el pihentető alvást néhány jól ismert gyógynövény segítségével, mint például a macskagyökér, komló és a citromfű. Egyszerű alvászavar esetén a macskagyökér önmagában is hatásos lehet, ha azonban ideges feszültség is súlyosbítja a panaszt, akkor érdemesebb a gyógynövények kombinált formáit tartalmazó patikaszerek után nyúlni. Ezeknek a gyógyszereknek az a sajátosságuk, hogy altató hatásuk csak akkor jelentkezik, ha valóban fáradtak, álmosak vagyunk.

Napközben sokkal inkább nyugtatóként működnek. A gyógynövény alapú altatók további előnye, hogy nem okoznak hozzászokást. Ezért ha szükséges, hosszabb távon is lehet használni őket. Célszerű azonban a szedésüket időnként szüneteltetni, mert előfordulhat, hogy a páciens ideig-óráig altató nélkül is visszatalál az éjszakai nyugalmához.

Sedacur forte – növényi altató, nyugtató

Vény nélkül kapható gyógyszer

Sedacur forte – altató, nyugtató hatású gyógyszer három gyógynövény – macskagyökér, komló, citromfű– kombinációjával. Nappal feszültségoldó, este elalvást segítő gyógyszer, mely éjszaka pihentető alvást is biztosít. Nem tompítja a figyelmet, ezért nem befolyásolja hátrányosan a szokásos nappali tevékenységet.

Sedacur forte hatóanyagok

Valeriana

Valeriána

A valeriána álmatlanság elleni kedvező hatását már az ókorban ismerték. A növény gyökerének kellemetlen szaga, érdekes módon, kifejezetten vonzza a macskákat, innen ered népi elnevezése, a macskagyökér. Alacsonyabb dózisban nyugtalanság, magasabb dózisban ideges eredetű alvászavar kezelésére alkalmas.

Komló

Komló

A komlót régóta használják nyugtalanság, álmatlanság kezelésére. Az alvást elősegítendő már a középkorban használtak komlótobozzal töltött párnát, és az is régi megfigyelés, hogy a komlószedők gyakran álmosodnak el munka közben. A tapasztalatok is megerősítik, hogy a komlónak helye van a növényi nyugtatókban.

Citromfű

Citromfű

Az orvosi citromfű az egyik legrégebb óta használt gyógynövény, amely nevét a citromhoz hasonló illatának köszönheti. Immár több mint 2000 éve használjuk gyógyászati célokra. Nyugtató hatású, és emellett az „ideges” eredetű, ún. funkcionális szív- és emésztőrendszeri panaszokat is képes enyhíteni.

Tapasztalatok

Régebben minden kis neszre felriadtam éjjel, és csak nagyon nehezen sikerült visszaaludnom. A Sedacur forte segít átaludnom az éjszakát. Továbbra is előfordul, hogy felébredek, de csak átfordulok a másik oldalamra, és szinte máris alszom tovább.
Dénes, 52 éves
Izgulós típus vagyok, ezért a főiskolai vizsgaidőszakom idején jól jött a Sedacur forte, hiszen a benne lévő gyógynövények oldják a nappali feszültséget. Már két héttel a vizsgák előtt elkezdtem szedni, hogy kialakuljon a várt hatás. Nem is sültem bele a feleletembe!
Ági, 21 éves

Autóvezetés közben is hajlamos voltam az ideges kapkodás, de szintetikus nyugtatót nem akartam bevenni, nehogy letompítsa a reflexeimet. A Sedacur forte viszont jó választás, mert úgy oldja a feszültséget, hogy közben nem rontja koncentrálóképességemet és kellően éber maradok.

Péter, 34 éves

A munkahelyemen minden erőmmel próbáltam megfelelni az elvárásoknak. Szorítottak a határidők és emiatt állandóan idegeskedtem, amitől egyre kimerültebb lettem. A Sedacur forte segített megszabadulnom a nappali feszültségérzéstől.

Réka, 35 éves

Alvássegítő tippek

Z

Tartson szigorú napirendet! Lehetőleg minden nap azonos időben keljen fel és feküdjön le, hétköznapokon és hétvégén egyaránt. A rendszeresség segíti az egészséges bioritmus fenntartását, az alvási idő beállítását.

Z

A lefekvés előtti órákban ne fogyasszon erős, zsíros ételeket! A fűszeres, nehezen emészthető ételek megterhelik az emésztőrendszerét, amely így az éjszaka során sem tud regenerálódni, megzavarja az alvását, és gyakori ébredésekhez vezethet. Válasszon inkább összetett szénhidrátokban gazdag ételeket, kiegészítve könnyű fehérjeforrással. Teljes kiőrlésű gabonák, zab, zöldségek, pulykamell, mind jó alternatíva lehet. Ezek az ételek gazdagok triptofánban, amely egy nyugtató hatású aminosav. Az alvás előtti étkezésről bővebben itt olvashat. 

Z

Este kerülje az alkoholfogyasztást, és ne dohányozzon! Bár az alkohol köztudottan ellazít és elálmosít, ugyanakkor gátolja a mélyalvást, ezért késő délután/lefekvés előtt közvetlenül már nem javasolt. A nikotin szintén károsan befolyásolja az alvást.

Z

Mozogjon rendszeresen! A mozgás, sportolás javítja az alvás minőségét, így érdemes beépíteni a napi rutinjába valamilyen testmozgást, például egy intenzívebb sétát. DE: Lefekvés előtt 3-4 órával ne végezzen megerőltető testi munkát, illetve intenzív sporttevékenységet!

Z

Korlátozza a koffeintartalmú italok (kávé, tea, kóla, kakaó) fogyasztását különösen a késő délutáni és esti órákban! A koffein lebomlása lassú, így egy délutáni kávé biztosan megzavarja az esti alvást, hiszen az agy éberebben működik ilyenkor.

Z

Este csökkentse a folyadékbevitelt, így elkerülheti, hogy az éjszaka folyamán WC-re kelljen mennie, ami megzavarhatja az alvását.

Alvást segítő tippek
Z

Vegyen egy meleg fürdőt, végezzen relaxációs gyakorlatokat, de a napi problémákról zenehallgatással vagy olvasással is elterelheti a figyelmét. A lényeg, hogy az elalvás előtti egy órában már ne foglalkozzon munkával, vagy ne töprengjen a gondjain. Az imádság vagy a hálaadás is nyugtatóan hat. A lefekvés előtti rutinszerű tisztálkodás, fogmosás szintén azt jelzi, ideje lefeküdni.

Z

A hálószobát csak alvásra és szexuális tevékenységre használja. Ne egyen, ne nézzen TV-t és ne dolgozzon az ágyban! A hálószoba legyen a béke és nyugalom szigete!

Z

Fordítson figyelmet a megfelelő alvási környezet kialakítására: fontos a tiszta levegőjű, csendes, sötét szoba (szükség esetén használjon füldugót a zajok kiszűrésére), a megfelelő páratartalom és hőmérséklet (kb. 18-20 fok), az optimális keménységű matrac és párna, a természetes anyagokból készült pihe-puha ágynemű, hálóruha. Az alvást elősegítheti a „hideg fej – meleg láb”, azaz a hűvös szoba és a meleg takaró.

Z

Ha a lefekvést követően fél órán belül nem alszik el, vagy felébred éjszaka, és képtelen visszaaludni, keljen fel az ágyból! Ne erőltesse az alvást, ne forgolódjon! Menjen át egy másik szobába, és végezzen valamilyen csendes tevékenységet (például olvasás)! Ekkor ne egyen, ne igyon, és ne dohányozzon! Ha már kellően elálmosodott, akkor térjen vissza az ágyba! Próbálja az ágyban töltött időt a tényleges alvási időre korlátozni.

Z

Ne feküdjön le túl korán és ha fél órán belül nem alszik el (illetve felébred éjszaka és képtelen visszaaludni) keljen fel az ágyból, menjen át egy másik szobába, és ott olvasson, pihenjen. Ekkor ne egyen, ne igyon és ne dohányozzon. Csak akkor térjen vissza ágyába, ha már kellően álmos! Próbálja az ágyban töltött időt a tényleges alvási időre korlátozni.

Z

Lefekvéskor, illetve nem várt ébredéskor tudatosan figyeljen oda a légzésre: lassítsa le. Jó módszer például, ha megszámolja, hogy 1 perc alatt hány levegőt vesz, majd szép lassan felére csökkenti a belégzések számát, és ezen a szinten tartja 2-3 percig. Ezt a módszert stressz esetén is haszonnal alkalmazhatja!

Z

Ébresztőóráját az éjszaka során tartsa hátrafordítva, hogy éjszakai felébredései során ne nézzen automatikusan az órára.

Z

Lefekvés előtt már egy órával ne használjon se számítógépet, se laptopot, se telefont. A kék fény ugyanis az elalvást elősegítő melatonin működését akadályozza. Inkább próbáljon tompa vöröses fényeket létrehozni a szobájába, hogy könnyebben aludjon el.

Z

Mielőtt elaszik, altatóként hallgathat relaxációs zenéket és hangokat is. Nagyon sok ilyen program és applikáció áll már rendelkezésre.

Z

Ha váltott műszakban dolgozik, és nappalra esik az alvásidő, akkor napszemüvegben menjen haza, és gondoskodjon a sötétítésről. Kapható a repülőgépeken is használatos szemmaszk, amelynek használatával kirekesztheti a nappali fényeket.

Z

Ha alvási problémái tartóssá válnak, és a fenti változtatások ellenére sem javulnak, feltétlenül forduljon orvoshoz!

Alvászavar anyaként

Egy anya számára a végigpihent éjszaka gyakran csak vágyálom, mert a legtöbb nőnél kitörölhetetlen „program” a gyermeke feletti éjjel-nappali őrködés. Mindez felettébb hasznos, amíg a kicsi magatehetetlen kisbaba. Ahogy cseperedik a gyermek, egyre ritkábban kell miatta felkelni éjszaka, de az édesanya továbbra is „éberen” alszik, ugyanúgy felriad a legkisebb neszre. 

Pedig addigra nem biztos, hogy csak otthon kell „szolgálatot teljesíteni”, hanem már a munkaerőpiacon is. Kialvatlan éjszakákkal a háta mögött viszont érthető, ha szegény anyuka csak kóvályog a fáradtságtól. Egy kisgyerekes, dolgozó nő okkal állítja magáról, hogy se éjjele, se nappala.
Kialakulhat az ördögi kör, amikor az anyuka este már azért nem tud elaludni, mert előre fél a rémes éjszakától. Pedig aki több fronton is teljesíteni akar, annak különösen szüksége van rendszeres, pihentető alvásra. Az átlagember ilyenkor altató után nyúl – de vajon megteheti ugyanezt egy kisgyerekes szülő?

Gyógynövények esetében nem ismert a hozzászokás, és a kivonatukat tartalmazó növényi gyógyszerek általában nem okoznak kábaságot vagy másnaposságérzést. A Sedacur forte jó választás, mivel a benne lévő gyógynövények segítik átaludnunk az éjszakát, méghozzá anélkül, hogy teljesen „kiütnék” az embert. Nem kell attól tartanunk, hogy esetleg nem ébredünk fel, ha történetesen szükség lenne ránk. Ha pedig a gyerek éjjel mégis „riadóztatna”, várhatóan könnyebb lesz visszaaludnunk is.

Alvászavar felelős pozícióban

Bárki, aki vezető pozícióban dolgozik – mindegy, hogy nagyvállalat vezérigazgatójaként vagy egy kisebb cég felelős munkakörében – tisztában van vele, hogy egyetlen rossz döntéssel akár sok száz beosztott további boldogulását, megélhetését kockáztathatja. Márpedig a rendszeres kialvatlanság könnyen lehet hibás döntések előszobája!

A hosszú távú kialvatlanság veszélyeire figyelmeztethet az állandó fáradtság, a romló nappali koncentrálóképesség, a szűnni nem akaró feszültség, idegesség. A komoly felelősséggel járó munkakörökben dolgozóknál nem ritka, hogy gondolataik még este is a közelgő határidők és elvégzendő feladatok körül járnak. Így nehéz ellazulni, és persze hogy nem jön álom az ember szemére – pedig az illető pontosan tudja, hogy kialvatlanul nem lesz képes jól teljesíteni másnap. Kialakul az ördögi kör, amikor éppen az alváshiánytól való félelem miatt nem tudunk megnyugodni és elaludni.

Ilyenkor szoktunk valamilyen altatószer után nyúlni. A szintetikus altatók legtöbbje gyorsan elaltat ugyan, ám legfeljebb pár órányi nyugodt alvást biztosít. Ráadásul az érzékenyebbeknél másnaposságérzést, kábaságot okozhatnak, és használatuk mellett a hozzászokás veszélyével is számolni kell. A Sedacur forte növényi gyógyszer jó választás lehet, mert nem befolyásolja a nappali teljesítő- és koncentrálóképességet, és a szedése mellett autót is biztonsággal vezethetünk. Gyógynövények esetén a hozzászokás sem ismert.

Alvászavar felelős pozícióban

Blog

Sedacur forte növényi nyugtató, altató

A Sedacur forte három gyógynövény – macskagyökér, komló, citromfű – együttes kombinációjával nyugtató, altató hatású gyógyszer. Nappal nyugtat, oldja a feszültséget, este elősegíti az elalvást és nyugodt, pihentető alvást biztosít. Nem tompítja a figyelmet, ezért nem befolyásolja hátrányosan a szokásos nappali tevékenységet.

Ne feledjük: a pihentető éjszakai alvásnak alapfeltétele nappalaink kiegyensúlyozott nyugalma!

Z

Nappal nyugtat, oldja a feszültséget

Z

Segíti az el- és átalvást

Z

A nappali teljesítőképességre nincs negatív hatással

Z

Az autóvezetéshez szükséges képességeket nem befolyásolja

Sedacur forte

Vény nélkül kapható gyógyszer